Стадион

Преди да бъде построен стадион „Миньор“, на негово място е имало друго игрище от подравнена сгурия, на което футболните клубове от Перник и областта са играели своите мачове. Последният двубой, който се провежда на този терен е през 1951г. срещу украинския Шахтьор (Сталино), днешен Донецк. През същата година започва изграждането на новия стадион „Миньор“. Докато върви строежът, футболният клуб играе своите срещи на игрището в кв. „Бела вода“, при бившия концентрационен лагер, който се е намирал в местността.

Първоначално основните строилтели на стадиона са били редови граждани и ученически бригади, които давали доброволни трудови наряди. В последствие се включват и специални строителни войски, които привеждат съоръжението в завършен вид. Откриването на стадион „Миньир“ се състои на 30 май 1954г. На церемонията присъстват множество генерали, партийни дейци и спортисти. Лентата за откриването прерязва лично ген. Иван Михайлов. Първият изигран мач на новия стадион, Миньор губи от ВМС с 1:2.

През годините съоражението е наричано стадион „Георги Димитров“ и „Стадион на мира“, за да се стигне до днешното стадион „Миньор“. Капацитетът, проектиран при построяването е 19 000 места, 6 000, от които седящи. В наши дни, след редица реконструкции, трубуните на ст. „Миньор“ побират около 7000 души. Предстои да се изготвят проекти за поставяне на осветление и ремонт на лекоатлетическата писта.

 


 

 

 

 

 

С подкрепата на: