Ръководството на „Миньор“ застана зад феновете с декларация

"Животът и здравето на всеки наш привърженик е по-важно от всичко", се казва в документа

Снимка: Десислава Зонева
14:26 - 27/08/2017

Декларация на ФК „Миньор“

относно организацията на футболната среща от трети кръг на Трета ЮЗ лига между отборите на ФК Хебър (Пазарджик) и ФК Миньор (Перник), играна на 26.08.2017 г в Пазарджик.

Ръководството на ФК Миньор застава зад своите привърженици и осъжда опитите за прехвърляне на вината от болната на здравата глава, относно инцидентите в началото на мача между Хебър и Миньор.
По време на футболната среща грубо бе нарушена Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС сезон 2017/2018 г и бяха застрашени здравето и живота на привържениците на ФК Миньор (Перник).
Заради небрежност от страна на клуба домакин ФК Хебър (Пазарджик) и делегата на БФС г-н Валентин Борисов се стигна до ексцесии в сектора за гости, които по чудо не завършиха със смърт.
В дните преди двубоя ФК Миньор (Перник) се постара да изпълни разпоредбите на нормативните документи и предприе всички мерки, за да се избегнат подобни инциденти, а именно:
1. ФК Хебър, в лицето на г-н Борис Димитров бе информиран, че привърженици от Перник ще пътуват за мача.
2. Чрез ОДМВР – Перник полицията в Пазарджик също бе уведомена.
3. Бе обявен приблизителен брой зрители, начин на придвижване и час на тръгване.
Необяснимо защо усилията ни се оказаха напразни.
Напрежението нарастна минути преди първия съдийски сигнал на Волен Чинков и то бе породено от различната цена на билетите за домакини (3 лв) и гости (5 лв), с което бе нарушен чл. 33, т. 6 от Наредбата, за което дежурният делегат бе уведомен своевременно. Категорията място в клетката за гости в никакъв случай не може да се сравни с останалите сектори на ст. „Георги Бенковски“, където цената за вход бе 3 лева.
В същото време привържениците на ФК Миньор (Перник) бяха атакувани физически от около 50 човека местни запалянковци, които пробягаха около 200 метра от срещуположната трибуна без никакво усилие от страна на охранителната фирма да ги спре. Феновете на ФК Хебър нахлуха в клетката и се стигна до сбиване с гостите, сред които имаше и деца. Закъснялата реакция на дежурния делегат на БФС за помощ от страна на полицията, която бе извън стадиона, до голяма степен допринесе за грозните сцени, ранените зрители и спирането на мача за около 5 минути.
Още преди началото на футболната среща бе ясно, че не е спазен чл. 32 от Наредбата на БФС, въпреки взетите мерки от страна на ФК Миньор (Перник).
Според чл. 33 на Наредбата ФК Хебър (Пазарджик) като домакин, освен задълженията си по чл. 28 носи и особена отговорност за осигуряване на ред и сигурност в спортната зона преди, по време и след провеждането на срещата.
От клуба домакин не бяха изпълнили чл. 13. (1) „В спортните обекти следва да се предвиждат спасителни аварийни изходи с врати, отварящи се към игралното поле, с дистанционно и ръчно или само с ръчно управление“ и чл. 17 (4) „В секторите за зрители околността и подът да бъдат оформени така, че да не могат да се извадят, счупят или да се отстранят по друг начин камъни, плочи или други
предмети“ от Наредбата за сигурността на спортните обекти и ЗООРПСМ, както и Наредба № 8121з-647 от 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.
Според ръководството на ФК Миньор (Перник) лошата организация при гостуванията на отбора ни от страна на клубовете-домакини се превръща в опасен рецидив през последните години, а нашия клуб е несправедливо наказван, заради чужда немарливост. Подобни бяха случаите в Ботевград и Самоков през миналото първенство.
ФК Миньор е клуб с близо вековна история и за разлика от много други отбори се радва от подкрепата на своите фенове навсякъде из България. Ние, като ръководство на този славен клуб ще продължим да настояваме за спазване на нормативните документи свързани с реда и сигурност по стадионите, защото здравето и живота на всеки един наш привърженик е по-важно от всичко!

С подкрепата на: