Михаел Орачев: Не се замислих, когато дойде офертата от Миньор Пк

Целта е да даваме максимума във всеки мач и да върнем отбора там, където му е мястото - в елита, твърди универсалният футболист

12:46 - 22/06/2022

Михаел Орачев е роден на 3 октомври 1995 година. Той има близо 150 мача в професионалния футбол, като е носил екипите на Черноморец Бс, Нефтохимик, Поморие, ФК ЦСКА 1948 Сф и Созопол. Преди няколко дни Орачев подписа договор с Миньор Перник. Ето какво каза универсалният футболист специално за официалния сайт на жълто-черните.

Михаел, как се стигна до преминаването ти в Миньор Перник?
Всичко се случи много бързо. Първо ми се обади старши-треньора Христо Янев и ми каза, че има желание да играя под негово ръководство. Аз го познавам много добре от съвместната ни работа в Нефтохимик и дори не се замислих, защото знам за какъв професионалист и топ-треньор става въпрос. На другия ден прост казах “Да” на изпълнителния директор Велизар Димитров.
Посъветва ли се с баща ти Малин Орачев, който е легендарна фигура в родния футбол с 574 мача по родните терени, като почти всички са в елита?
Да, разбира се говорих с него и той бе на същото мнение. Каза ми, че съм длъжен да приема това предизвикателство, ако искам да се развивам. От една страна Миньор е клуб с традиции и уникални фенове, а от друга – Велизар Димитров и Христо Янев са сред най-изявените имена в родния футбол, които са се доказали не само на терена, а показват страхотни неща и като ръководители.
Какви са първите ти впечатления от Миньор?
Не мога да кажа, че съм изненадан, защото и преди това бях чувал много хубави неща. Щастлив съм, че попаднах на място, където има страхотен колектив. От самото начало ми направи впечатление професионализма, с който се работи на всички нива в клуба и организацията.
Всеизвестен факт е, че резултатите в контролите не са важни, но как видя ти отбора в първата контрола от подготовката срещу втория отбор на ФК ЦСКА 1948 Сф, която Миньор загуби с 0:1?
Бяхме малко тежки, което е нормално с оглед на високите натоварвания и ранния етап от подготовката. Мисля, че показахме и добри неща. Това, което харесвам най-много е, че Христо Янев иска да наложи атакуващ стил, с владеене на топката и много агресия. Надявам се да успеем да изпълним указанията му и в следващите мачове да покажем още по-добро лице и най-вече да сме готови за старта на шампионата.
Какви са лично твоите цели с екипа на Миньор?
Още, когато говорих с Христо Янев и Велизар Димитров те ми казаха, че отборът ще се бори да е номер едно във Втора лига и промоция в елита. Това напълно отговаряше и с моето желание. Искам да играя в отбор с големи амбиции, да съм здрав и да се наложа в състава, за да помогна за успехите.
Ти си универсален футболист – можеш да играеш като дефанзивен план и на левия бек. Къде ще те използва Христо Янев?
Като цяло съм играл повече в полузащитата, но не е проблем на бека. Казах на г-н Янев, че където има нужда, там ще играя и ще давам максимума от себе си.
По-голямата част от кариерата ти минава край морето, но Перник е далеч и то няма ли да ти липсва?
(смее се) Не, не! Не мисля, че ще ми липсва. Когато гостувахме със Созопол в Перник видях едно друго море, което наистина ме впечатли. Беше жълто-черно. Времето не предполагаше много да има хора на трибуните, но привържениците на Миньор бяха там и създадоха уникална атмосфера. Пред това море ми се играе. Пожелавам си да донесем много радост на тези хора и да върнем отбора там, където му е мястото.
Кои ще са най-сериозните конкуренти на Миньор за първите места във Втора лига?
Ние нямаме право да подценяваме или да фаворитизираме, който и да било. Трябва да даваме максимума във всеки мач. Предполагам, че борбата ще бъде между нас, Монтана и Етър, но всичко е в нашите глави и крака.

С подкрепата на: