История

Първият футболен клуб в град Перник е създаден през далечната 1919 година под името СК „Кракра“, но е регистриран и официално утвърден от БНСФ (Българската Национална Спортна Федерация) през 1920 година. Първото ръководство на клуба е било в състав: Александър Глошков – председател, Тодор Лозанов – заместник председател, Боян Козарев – секретар и Георги Церовски – завеждащ спортна дейност.

Спортен клуб „Светкавица“ е създаден през месец май 1932г. и съществува до 19 май 1934г., когато е разтурен от полицията. СК „Светкавица“ е бил член на Софийския Спортен Съюз, а не на БНСФ. В неговото ръководство са били: Ненчо Асенов, Миленко Тодоров, Александър Асенов, Стефан Димов, Павел Сотиров и Стоян Павлов. Спортен клуб „Бенковски“ е създаден на 3 май 1936г. Ръководството му е било в състав: Стефан Димитров – председател, Стефан Темелков – заместник председател, Станко Диков – секретар и Милан Тончев – касиер.

През 1941г. в Перник се създава и четвърти футболен клуб под името „ЖСК“ (Железничарски Спортен Клуб). След девети септември 1944г., заедно с идването на комунистическия режим и четрите клуба се обединяват в едно общо дружество под името „Рудничар“, което след обявяването на България за Република се преименува на „Републиканец – 46“. След създаването на ДСО (Доброволна Спортна Организация) основното дружество в града е „Торпедо“. Представителният футболен клуб на Перник носи името „Миньор“ от 1952г. През 1969г. двете пернишки дружества „Миньор“ и „Металург“ се обединяват под името „Кракра“. От 1970г. до 1973г. дружеството, а и футболният отбор се нарича „Перник“, а от 1974г. до днес – „Миньор“.

През 2001г. следва ново обединение на „Миньор“ и „Металург“, като името се запази – ПФК „Миньор“ (Перник). През 2013г. ПФК „Миньор“ е доведен до фалит от собственика си „Минна компания“ и е регистрирано Сдружение ФК „Миньор“, което се обединява с ФК „Витоша“ (Долна Диканя) и започва да се състезава в Югозападната „В“ група.

Успехи

Най-големият успех на ФК „Миньор“ (тогава под името „Кракра“) е в държавното първенство – 4 място през 1936г.

Първият международен мач в Перник се е играл през 1929г. между отборите на „Кракра“ и „Ени Шишли“ (Турция). Резултатът е 4:1 за перничани. Отборът на „Рапид“ (Виена) гостува в Перник през 1937г. Двубоят завършва при резултат 4:2 за австрийците. Първият мач на „Миньор“ (тогава „Торпедо“) в „А“ РФГ е бил на 2 март 1951 г. в Перник срещу отбора на „Червено знаме“ (Сф). На два пъти – през 1955г. и през 1960/61 г. футболистите на „Миньор“ заемат 4-то място в крайното класиране на „А“ група. Павел Владимиров – капитан на отбора, с 16 гола става голмайстор на първенството през 1956г.

 

Най-голямата победа на перничани в „А“ РФГ е 6:0 като гост на „Торпедо“ (Плевен). Първият футболист на „Миньор“ (Пк), удостоен със званието „Майстор на спорта“ е Иван Данчев (Лъвчо) през 1959 г. във връзка с 50-годишнината на футбола в България.

С подкрепата на: