ДЕКЛАРАЦИЯ НА ФК МИНЬОР (ПЕРНИК)

Измененията в Закона за хазарта ще удари по клубовете

Снимка: minyor-pernik.bg
15:57 - 18/05/2018

Ръководството на футболен клуб Миньор (Перник) изразява своето безпокойство във връзка с предложените изменения в Закона за хазарта и категорично се противопоставя на всякакви законодателни промени, които биха ограничили непряката реклама на лицензирани оператори на хазартни игри.
Считаме, че ограничаването ще доведе до негативен ефект върху възможностите за развитие и финансовата стабилност на футболните клубове в България.
От години големите и утвърдени фирми, организиращи хазартни игри, са основен спонсор и рекламодател не само в българския футбол. Благодарение на средствата, които получаваме по спонсорските и рекламните си договори ФК Миньор успява да обезпечи своето съществуване, да развива футболната си школа, в която тренират над 200 деца и да изгражда своите състезатели и треньори. Евентуалното ограничаване по законодателен ред на възможността футболните клубове да рекламират върху екипите и фен-артикулите си името и логото на фирмата-организатор на хазартни игри, която ги спонсорира, както и да й предоставят места за поставяне на рекламни пана и др. подобни по време на провеждане на футболни срещи, ще доведе до оттеглянето на такива фирми от българския спорт и пренасочването на милиони левове от рекламните им бюджети към спортни клубове в други държави. Обръщаме внимание на вносителите на законопроекта, че множество спортни клубове по света, включително и в Европа, са спонсорирани или имат дългогодишно сътрудничество с фирми, организиращи хазартни игри, а такива фирми се рекламират и по време на телевизионното излъчване на големи футболни събития.
Ръководството на ФК Миньор (Перник) и неговите привърженици призовават да се подходи отговорно и да бъде извършен анализ на позитивите и негативите от подобно решение, така че да бъде намерен разумният баланс между отговорното за обществото решение и развитието на спорта.

С подкрепата на: