Божидар Томовски: Избрах Миньор, заради феновете и традициите

Мога да обещая че, че във всяка една тренировка, всяка една минута на терена, аз ще оставям всичко от себе си в името на отбора, заяви новото попълнение на чуковете

Снимка: minyor-pernik.bg
14:30 - 24/08/2022

Божидар Томовски е роден на 21 август 2004 година. Юноша е на Царско село, като с екипа на царете прави и дебюта си в професионалния футбол. Подвизава се като десен, краен защитник, но може да играе и като десен халф.
Томовски изкара пробен период в Миньор Перник и след като убеди треньорския щаб начело с Христо Янев в качествата си, днес подписа професионален договор с клуба.
Малко след това играчът даде и първото си интервю за клубния сайт. Ето какво каза Томовски.

Божидаре, ти дебютира в А група преди да навършиш 17 години, но след това тежка контузия те извади за близо половин година от игра…
Да, така е. Дебютирах в професионалния футбол в мъжкия състав на Царско село, но за съжаление тази контузия малко попречи на плановете ми. Тогава клубните ръководители имаха големи очаквания за мен. Аз също ги имах, но съдбата реши друго. Не мога да кажа, че не съжалявам, но от друга страна тази болка и това препятствие ме направиха по-силен.
Преди да започнеш проби в Миньор Пк ти имаше оферти и от други клубове, като един от тях е и с доста по-сериозни финансови възможности. Защо избра да дойдеш в Перник, като в същото време другите предложения не включваха тестове, а директен подпис…
Да, наистина преди да дойда в Перник ми се обади Методи Деянов и ме покани във ФК ЦСКА 1948 София. Аз съм израстнал пред очите му. Той бе директор на школата на Царско село и ме познава много добре, а аз съм му много благодарен и много държа на него като човек и специалист. Тогава обаче ми се обади г-н Янев и ми обясни каква е ситуацията. Той също беше следял развитието ми, като доколкото знам съм му направил впечатление в една контрола между Царско село и Миньор. Г-н Янев ми каза, че ще ми даде шанс да докажа какво мога и ако го убедя, ще се радва да нося жълто-черната фланелка. Избрах Миньор, заради феновете и традициите на клуба. А и прецених, че това е по-доброто място за развитието ми като футболист.
Каза, че Христо Янев ти е обяснил ситуацията, а ти какво обеща на него, на изпълнителния директор, а и какво обещаваш на феновете вече като играч на Миньор?
Това, което мога да обещая е, че във всяка една тренировка, всяка една минута на терена, аз ще оставям всичко от себе си в името на отбора.
Взимаш номер 20…
Той е свободен (смее се). По принцип любимото ми число е 21, защото на тази дата съм роден, но това е номера на Венци Василев.
Какви са първите ти впечатления от Миньор?
Щастлив съм, защото от първия ден бях приет по прекрасен начин. Колективът е страхотен. Момчетата са супер. Присъствах и на домакинските мачове и атмосферата по време на мачовете също е страхотна. Като цяло съм впечатлен от всички в клуба, защото виждам, че става въпрос за хора, които работят със сърцата си и за тях Миньор е преди всичко кауза, а не просто професия.
Титулярната ти позиция е десен бек…
Да, но обичам да играя и по-напред. Харесва ми да се включвам в атака, да центрирам, да подавам… Мога да играя и като десен външен халф.
Какви са личните ти амбиции свързани с Миньор?
Да, оправдая доверието и най-вече да съм здрав. Щастлив съм, че ще мога да работя и с Виктор Райчев, който също бе краен защитник и никога няма да забравя в контролата, за която вече ви казах как ме изнесе (смее се). От него мога да науча много.
Не мога да не те попитам – тежи ли ти сянката на баща ти Александър Томаш?
Да, определено. Много пъти съм чувал как съм сина на Томаш, как играя футбол, заради него и всякакви такива… Вече не обръщам внимание. Аз знам кой съм. Да, искам съвети от него, но съм поел по свой път и всеки, който ме познава знае, че се стремя да постигам всичко сам.

С подкрепата на: